DD ALBUM

Lars Cleveman, Martin Rössel & Dom Dummaste
Musikkassett på Sista Bussen
Utgiven 1980

DD:s första album spelades in i 4-kanalstudion på legendariska EMS (Elektronmusikstudion), Kungsgatan 8, sent 1979 till tidigt 1980. Under hemliga nattsessioner när matematikerna, programmerarna och kompositörerna var hemma och sov, eldades den gamla Sveriges Radio-studion friskt. Martins nyinköpta Micromoog hörs genomgående och gör också ”Kassetten” till den första hårda syntmusik som producerats i Sverige. Trummar gör såväl Lars som Martin och Anders Hernestam som tillsammans med Henrik Stawe gör sin entré i bandet på Soppan är Slut. Clevemans sångpålägg på Ståltråd åt Grabbarna krävde en kvarting whisky för att hitta rätt form. B-sidan inleds med DD:s första cover på Philemon Arthur and The Dung, Men vad Fanken.

Omslag ritat av Martin Rössel.

 

John
Labyrint 1
Solveig
Sams Son

Ståltråd åt Grabbarna

Och så sade Han: Nu ska…
Men vad Fanken

Härliga Vår Trött

Soppan e Slut
Älska Bomben
Lipsill
Bedrövlig Blues

Dom Dummaste


Jesu Kristi 100 Krig

Singel på Sista Bussen
Utgiven 1981 


Julsingel 1981, inspelad på Tascam 4-kanalsbandare och producerad av Olle Schedin i hans källarstudio i Vällingby. Musiker förutom Martin och Lasse; Anders Hernestam på trummor, Henrik Stawe på elbas, Olle Schedin på synt, Håkan Soold på elgitarr, Raffe Nygård på saxofon och Dan Suttner på elgitarr. B-sidan är Borta. Hyllad i musikpressen för sitt oväntat episka sound och sitt allvar med Lasse användande sin klassiskt skolade röst i refrängen om Jesus, ensam på sin stig. Omslag fotat av Håkan Lindell samt designat av Martin Rössel.

 

Jesu Kristi 100 Krig

Borta

Sympati för Djävulen
LP på MNW
Utgiven 1982
 

DD:s första Vinyl-LP, inspelad och utgiven hos MNW i Waxholm. Våren 1982 var DD med och byggde om den gamla legendariska proggstudion från ljuddämpat klassiskt 60-talsstuk till större odämpade rum. Sedan satte en tre månader lång inspelningsperiod igång. Det här är den största sättningen av DD med Calle Hilborn på elgitarr och blåsarna Ralf Nygård och Nisse Personne. Ralf bidrog med Dom Dummastes enda instrumentala blåskom- position som avslutar första sidan. Vid mixerbordet satt Curt-Åke Stefan och Olle Schedin som också producerade. I stort sett alla låtar är komponerade

i studion vilket också hörs på resultatet. Mycket rock ’n’roll jämfört med tidigare, till exempel tunga låtar som Kulor och Våroffer samt Martins låt om sin pappa James betitlad Kapten Krok. Den inledande Jag behöver en kick är speedad desperat rock där Lasse inspirerats av Lou Reeds låt Kicks. Omslag fotat av Håkan Lindell och designat av Muffe Lindell.

 

Jag behöver en kick

Går min väg

Kulor

Hymn för Oktober

Siata tåget har inte gått än

Våroffer

Kapten Krok

Sympati för Djävulen

Psalm

Revolverkäke

LP på DDRecords

Utgiven 1983

 

DD:s tredje album, inspelat på Tascam fyrakanals portastudio främst i DD:s replokal i Gamla Stan i Stockholm, samt på EMS. Den liknar delvis Kassetten i känsla och estetik med Micromoogen i högsta hugg. Ett formmässigt sökande med några av våra bästa låtar. Kung Harry är en John Cale-cover, Psyke en Blomsterunge-cover, Mot Golgata är återigen svensk syntrock som den aldrig låtit förr eller senare, romantiskt skimmer och desperat ångest.

Den som såg Dom Dummaste live 1981 känner igen den känslan. Omslaget är oljemålningen Stängd av Janos Novomezky.

 

Jesus från Nazaret

Spårvagn kallad Långvård

Karmahunden

Hösten stannar kvar

Lilla Fågeln

Mot Golgata

Revolverkäke

Kung Harry

Fast i Skallen

Det gyllene Landet

Psyke


Huset e fullt me syra

Singel och Maxisingel På  SONY Records
Utgiven 1990

 

Efter att Martin gjort två soloplattor på CBS/SONY 1989 och 1990 gick bolaget med på att ge ut Dom Dummastes Huset e fullt me syra. Martin hade upptäckt både midi och samplers tidigt och här trängs Screaming Jay Hawkins med Oum Kalthoum och Spike Jones, the more the merrier. Videon som producerades av BB Stekes i hans egen ”lågbudget-feelingkänsla” visades av SVT och Dom Dummaste hade återigen ställt skåpet, den här gången i Acid- House-Hip-Hop-genren. Hippa remixarna/producenterna Bomkrasch (Jakob Hellner och Michael Herlöfsson, Hellner blev sen Rammsteins producent) gjorde även en tung 12” -remix för dansgolvet. Omslag av Martin Rössel.


Fyra Känsler

CD på DDRecords
Utgiven 1992

 

Inspelad på Fostex 16-kanalsbandare på Fryshuset samt i Martins studio på Rörstrandsgatan 36. 1990-talet är närvarande i både känsla och sound. Producerad av Martin och här används förutom Micromoogen, samplers och sequencers friskt för första gången i DD:s musik. Plattan innehåller bland annat en remix på Huset är fullt med syra, en ny version av John bredvid låtar som Ha en bra dag, Hiv-Mannen, Åke Hodell-hyllningen General Bussig och inte minst den inledande deklarationen 4 Känsler. Även en cover på Onkel Konkels Du är ett Ägg.

Högt och lågt, blodigt allvar och det bisarra blandas glatt med det stundtals även vackra. Omslag av Martin Rössel och Andy Warhol.

 

Fyra Känsler

Jesus hade Skägg

Huset “Konsum Remix”

Ambulans

Känsla för Feeling

Löskostym Blues

Hiv-Mannen (A swedish Horrormovie)

Jag Drunknar

General Bussig (featuring Norman Schwarzkopf)

Du är ett Ägg

Beethoven Snurrar

Ha en Bra Dag

Jätte-Staden Brandwand

John 1991 (exorcising the evil spirits from the Pentagon)

The backward Tapes

CD på Sista Bussen
Utgiven 1993

 

1993 hörde Sista Bussen av sig igen och frågade om vi ville ge ut Kassetten från 1980 på CD. Det ville vi. Men vi ville också lägga till ett antal ohörda, bitvis oerhörda inspelningar, en del märkliga studiotakes och några livedito. Detta blev The Backward Tapes. Här finns Lipsill Valium Version, där trummorna som Martin spelar går på normal hastighet istället för dubbla som på originalet och allt annat inklusive sången på halva. Här finns en ny version av Jesu Kristi 100 Krig med refräng på latin. Här finns de sanslösa live-inspelningarna från Linköpings Arbis 1981, då en gapande men entusiastisk publik fick se oss och CM von Hausswolff gödlsa scenen med hästskit, spela i det, smörja in varann i koblod och till slut spåra ut helt i extraterrestial rundgång från EMS och verklig sådan från scenen. Här finns BB Stekes Vallåt Rösta på Oss och Henrik Stawes I was Born in Zingo samt Dom Dummaste live från Hultsfred 1990. Omslag av Martin Rössel 1980 och 1993.


John

Härliga Vår

Men va Fanken

Solveig

Trött

Soppan är slut

Sams Son

Lipsill

Bedrövlig Blues

Ståltråd åt Grabbarna

Älska Bomben

Och så sade han: Nu Ska...

Xtro Destruction (Linköping 1981)

Rösta på Oss

Ståltråd Live (Hultsfred 1990)

Lipsill (Valium Version)

I was Born in Zingo

Dom Dummaste (Hultsfred 1990)

Labyrint 1 (Linköping 1981)

Lik Bakom

Labyrint 2: Han E Kvar

Jesu Kristi Hundra Krig 93

Patrik

CD på Criminal Records
Utgiven 1997

 

Inspelad och producerad av Martin på Tascam digital 8-spårsbandare främst i Lars Clevemans hemmastudio 1995-96. Musik, text och genomförande av Martin och Lars. Här kommer också 16 år senare nästa cover på Philemon Arthur And The Dung, Henning i sin presenning. En blandning av allvar och absurdismer. Den brutalt hallucinatoriska Syster Kåt är delvis inspirerad av David Lynchs Twin Peaks, Solsken är en låt av Blomsterunge, Spik Nykter förklarar det absurda i att som alkoholist bli utpekad som alkoholist, med Carl Johan De Geers ljuva trombon som illustration. E de Du tar upp vad som fortfarande är bland de viktigaste frågorna i vårt samhälle, att vara kändis. Lättöl dyker ner i ett påtänt förorts-gangland och Ät Skit och Dö adresserar den då gryende fascismen. Patrik själv sitter i den bekväm stolen för då blir jag kåt. Omslag ritat av Martin Rössel.


Patrik

Lättöl

Dåren

Syster Kåt

E De Du ?

Henning i sin Presenning

Keep Smiling

Park

Evangelium

Spik Nykter

Ät Skit & Dö Död

Tid

Solsken – För Miguel Ibanez

Fluffprestige 2000

CD på Criminal Records
Utgiven 2000.

 

Den första digitalt inspelade plattan, producerad av Martin Rössel i hans “Birger Jah” studio på Birger Jarlsgatan under 1999. Omslaget visar Lars Clevemans Tandberg-bandspelare från 60-talet. Som en slags representant för det analoga ursprunget var den också på sin tid känd för att kunna ge grymt gitarrdist. Albumet är en märklig blandning låtar med den 30 minuter långa 2000 som centrum. Den blickar dels tillbaks till John som den beskriver i ett nytt SF-artat scenario, men är också en hälsning till det 2000 som ryktades bli just det digitala samhällets stora sammanbrott. Alla datorer skulle sluta fungera vilket tyvärr visade sig vara fel. TV Shop är Lasses betraktelse över det nya mediasamhället med alla nya Tv-kanaler utan innehåll. Omslag av Martin Rössel.

 

Fluff
Prestige
2000

TV Shop in Hell


Album

CD på Criminal Records
Utgiven 2011

 

11 års hopp till nästa album, Album. Inspelat och producerat av Martin Rössel i hans KRUT Studio som han fortfarande driver under namnet Austin Sound på Vanadisvägen i Stockholm. Album är en ocensurerad vandring mellan det allvarliga, mystiska, absurda och vackra. Inledande Bränner ner ett hus är en direkt översättning av Talking Heads låt Burning down the house. Det gjordes en video där Bill Skarsgård bor i en container och springer runt förvirrad i Stockholms City. Där finns tunga låtar som Lasses Skadad och den surrealistiska La Jetée som är inspirerad av Chris Markers kultfilm med samma namn. Låten Kärlek av Lasse är en blottande vacker kärlekslåt och Solaris är en hyllning till en annan filmgigant, Andrei Tarkovsky. Omslag av Martin Rössel, citerande The Beatles White Album.

 

Bränner ner ett hus

Syster Kåt

Hat

Braindead Blonde

Solaris

Skadad

Gatan

Vad är det?

Kärlek

La Jetée

Sov gott Rose Marie

Fotbollll

Avstånd

Död

Var är ni nu Dom Dummaste

Bok + 2CD på Erik Axl Sund Records
Utgiven 2018


Lagom till 40-årsjubileet gav Erik Axl Sund ut denna bibel.
44 låtar och 2.5 timmars musik. I en bok med texter och bilder från de mest osannolika håll, inklusive Philemon Arthur and the Dung, som numera bosatt sig i Martin Rössels kontainer i Hammarbyhamnen. Låtmässigt är det den optimala samlingen Dom Dummaste samt en helt ny version av Jesu Kristi Hundra Krig med orginalsättningen av bandet inspelad i Martins studio på utrustning som inte ens Nasa kunde föreställa sig 1981. Håll till godo och Håll i hatten. Endast Bengt-Buddha Stekes har bytts ut för att skydda Örebros handbollslag i division 5 från schanker.

 


John

Soppan Är Slut

Härliga Vår

Sams Son

Solveig

Men Va Fanken

Trött

Ståltråd Åt Grabbarna

Lipsill

Bedrövlig Blues

Älska Bomben

Och Så Sade Han : Nu Ska

Labyrint 1 2018 Remix

Labyrint 1 Live

Xtro Destruction

Jag Behöver En Kick

Hymn För Oktober

Kapten Krok

Hösten Stannar Kvar

Revolverkäke

Mot Golgata

Pablo Picasso

Huset E Fullt Me Syra

Jesus Hade Skägg

4 Känsler

Ha En Bra Dag

Löskostym Blues

Jag Drunknar

Syster Kåt

Dåren

E De Du?

Ät Skit Och Dö

Tid

Solsken

Död

Fluff

Tv Shop In Hell

Det Nya Melody

Bränner Ner Ett Hus

Kärlek

General Bussig

Ansiktet

Gatan

Jesu Kristi 100 Krig 2018

Dom Dummaste 40 - Som det var

Digitalt utgiven 2019

Livealbum inspelat på Playhouse i Stockholm inför fullsatt hus

hösten 2019 med anledning av DDs 40-årsjubileum.
Med orginalsättningen av Dom Dummaste samt eminent förstärkning:

Cello - Sebastian Öberg
Keyboards och pedal steel - Pär Ulander
Körsång - Julia Rössel
Trummor - Anders Hernestam
Bas - Henrik Stawe
Sång och keyboard - Lars Cleveman
Sång och elgitarr - Martin Rössel


Solveig
Ät skit och dö
Ha en bra dag
Härliga vår
Soppan är slut
John
Hymn för oktober
TV shop in hell
Syster Kåt
Ståltråd åt grabbarna
Hösten stannar kvar
Sams Son

Kärlek
Lipsill
Vi sjunker
Ingenting
Jesu Kristi 100 Krig